کد خبر: 12331                      تاريخ انتشار: 1397/11/08 - 11:24
طنین یاس گزارش می دهد:
پدیده ای به نام دختران عجیب مجازی!/ سرمایه اجتماعی زنانه ای که از دست می رود
 
نوعی زندگی ابتذال گونه در شبکه های اجتماعی برای دختران با تم شهرت به شدت در حال ترویج است که در آن سرمایه های اجتماعی در حال از دست رفتن هستند،
 
امیر حمزه نژاد: با به وجود آمدن شبکه های اجتماعی که کاربرمحور هستند و افراد می توانند خود به عنوان یک رسانه در فضای مجازی عرض اندام کنند، شاهد یک نوع رقابت برای مشهور شدن و لایک گرفتن در این فضا هستیم. موضوعی که بسیار مورد نقد قرار گرفته است اما این عطش لایک گرفتن آنقدر سیری ناپذیر شده است که دیده می شود افراد حتی تعقل را هم دراین زمینه کنار می گذارند. خصوصا در حوزه حضور دختران در فضای شبکه‌های اجتماعی تصویرمحور مانند اینستاگرام شاهد ابتذال و تن نمایی خاصی هستیم. رقابت زیبایی در این فضا جای خود را به رقابت خاص بودن حتی زشت بودن که منافات بسیاری با ذات زنانه دارد، داده است. در این روند نظریه و تفکر« شهرت بد و خوب ندارد» برخی را به سمت معروف شدن حتی در وجهه منفی آن سوق داده است.
بر همین اساس، حضور دختران و زنانی را در شبکه اینستاگرام می بینیم که بیشتر از اینکه زیبا باشند متاسفانه سعی می کنند زشت و زننده باشند. نمونه این موضوع را در دختری می توان یافت که شهرتش به سبب سر و شکلی که یافته بود به «عروس مردگان» (فیلمی انیمشینی به همین نام) معروف شده بود. این فرد حتی در شبکه های اجتماعی هم به شدت مورد انتقاد قرار گرفت اما با این حال تنها استدلالی که دارد این است که این زندگی خودم هست و تمایل دارم اینگونه زندگی کنم.

به هر جهت هر فردی به فراخور حالش می تواند آنگونه که دوست دارد زندگی کند اما این موضوع یک وجه اجتماعی نیز دارد که در آن افراد نمی توانند خود را تنها آزاد ببیند بلکه مسئولیتی نیز در قبال دیگران دارند. این موضوع در غرب نیز بسیار مورد توجه است و آزادی را در کنار مسئولیت تعریف می کنند.
دروقع آزادی به این شیوه تعریف می شود که هر کسی تا به میزانی آزاد است که به آزادی و امنیت و سرمایه های اجتماعی ضربه وارد نسازد. در این میان این استدلال هم بسیار ضعیف است که فردی خود را در یک شبکه اجتماعی به عرضه می گذارد اما می گوید این زندگی خودم هست و به دیگران ارتباطی ندارد. دوراقع نوعی تناقض رفتاری شدید در این نوع افراد دیده می شود. گاها در کشورهای پیشرفته برای این افراد دوره‌های روان درمانی دیده می شود اما متاسفانه در کشورمان این افراد به حال خود رها می‌شوند و حتی افراد دیگر به تقلید آنها ظهور و بروز می کنند.

از سوی دیگر دیده می شود که دختران با سر و شکل های عجیب که با عمل های عجیب به اصطلاح زیبایی که با بزرگ کردن برخی از اعضای چهره مانند گونه و لب‌ها و کوچک کردن بینی همراه است حالتی دفرمه و بدشکل در این فضا حاضر می شوند و تن نمایی می کنند. البته از سویی هم باید مخاطبان شبکه اجتماعی را هم دلیل گسترش چنین حضوری در این فضا دیده و آنان را نیز ملامت کرد. هر لایکی که به این افراد داده می شود در ترویج و ازدیاد چنین افرادی در شبکه اجتماعی خصوصا اینستاگرام می انجامد. در این راستا دیده می شود که مطالب علمی و عقلانی نه تنها بازخوردی ندارد بلکه در پس این نوع حضورهای ابتذال گونه بی محتوا و اغلب جاهلانه گم می شود.
برخی از زنان نیز ابزار تبلیغاتی فست فودها و رستوران ها و سالن های آرایش و زندگی تجملی و ... شده اند و در این راستا سعی می کنند خود را به عنوان مدل تبلیغاتی عرضه و هم کسب درآمد و هم شهرت کنند. این درحالی است که گروه های فمنیستی همواره نسبت به حضور ابزاری زنان در تبلیغات های بازرگانی گلایه دارند.
به هر جهت در شبکه های اجتماعی نوعی زندگی ابتذال گونه برای دختران با تم شهرت به شدت در حال ترویج است که در آن سرمایه های اجتماعی در حال از دست رفتن هستند. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که بسیاری نیز در این فضا به دنبال مطالب مفید از جمله توریسم و گردشگری و طبیعت گردی، ورزش و ... هستند و از این باب نباید همه چیز را یکطرفه و سیاه دید. در شرایط امروز با توجه به رشد روز افزون وسایل ارتباط جمعی بایستی فرهنگ استفاده درست از این وسایل نیز آموزش داده شود تا شاهد هرزه گردی و ابتذال در این حوزه نباشیم.

انتهای پیام/*