کد خبر: 34670                      تاريخ انتشار: 1398/05/28 - 11:24
بهترین اعمال روز غدیر خم در لسان ائمه اطهار؛
پیام غدیرخم، «أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْکُمْ» است
 
همچنان صدای پیامبر اکرم(ص) به گوش می‌رسد که فرمودند: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» تا پیام ولایت تا روز قیامت ابلاغ شود، برای این روز بزرگ اعمالی از جمله عقد اخوت و اطعام توصیه شده است.
 
ناهید زندی پژوه: در سال هجری درآخرین حج حضرت ختمی مرتببت (ص) که حجة الوداع معروف است؛ پیامبر اعظم (ص) بعد از اتمام مراسم حج در هنگام بازگشت، به منطقه جحفه – یکی از میقات های پنج گانه – که سید، آیه 67 از سوره مائده به پیامبر نازل شد: " ای پیامبر آچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است، کاملاً (به مردم) برسان اگرنکنی، رسالت او را انجام نداده ای خداوند تورا از (خطرات احتمالی) مردم، نگاه می دارد و خداوند جمعیت کافران را هدایت نمیکند."
سپس حضرت رسول اکرم (ص) به کاروان دستور توقف داد. و درخطبه ای، بعد از حمد و شهادت بر یگانگی خداوند، خبر نزدیک شدن رحلت خود و به جا گذاشتن دو میراث گرانبها، قرآن کریم و اهل بیت عترت (ع) را اعلام نمود و هنگامی که خطبۀ خیرالمرسلین (ص) با انتها رسید. آیۀ دیگری از سوی جبرئیل بر پیامبراعظم (ص) نازل شد: اَلْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً ؛ امروز دین شما را کامل ساخته و نعمتم را بر شما تمام کردم و به اینکه دین شما دین اسلام باشد راضی شدم .
آنگاه رسول خدا (ص)، حضرت علی علیه السلام را درخیمه ای نشاند و به اصحاب فرمود که نزد علی(ع) رفته، به وی مقام ولایت را تیریک گویند. سپس مسلمانان و اصحاب پیامبر گروه گروه نزد حضرت علی (ع) رفتند و بیعت کردند.حضرت رسول اکرم (ص) پس از بیعت و تهنیت صحابه با امیرالمؤمنین (ع) ، عمامة خود «سحاب» را برسرمولای متقیان نهاد و فرمود که درروزجنگ بدرو حنین، وقتی فرشتگان به کمکم آمدند، از این نوع عمامه درسر داشتند.آری ولایت حضرت علی(ع) به امر خداوند بود و حضرت حق (ص) همۀ کلید نعمت ها یا به حضرت علی علیه السلام واگذار کرد .
در روایات آمده پس از واقعه غدیروابلاغ ولایت، مردی به نام جابربن نصر به حضور پیامبر(ص) آمد وعرض کرد: ای رسول خدا، به ما امرکردی که یگانگی خدا و رسالت تو را تصدیق کرده و حج زکات بجا آوریم، همه پذیرفتیم، اما به این مقدار بسنده نکردی وحال علی بن ابیطالب، پسرعمویت را به همه ما ترجیح می دهی؛ آیا آنچه درباره این موضوع گفتی، از سوی خدا بود یا خواست خودت را مطرح کردی؟ رسول خدا (ص) در جواب وی فرمودند: سوگند به آن خدایی که جز او معبودی نیست، آنچه گفتم به دستورخداوند بوده است .آن شخص پس ازآنکه چنین جوابی را شنید به پیامبرپشت کرد و رفت تا شترش را سوار شود اما در بین راه با خدا گفت: اگرآنچه (محمد) می گوید حق است، فرمان بده از آسمان برما سنگ ببارد یا عذابی دردناک به سوی ما روانه ساز وی هنوز سواربرشترش نشده بود که ناگهان سنگی برسراو فرود امد و او را کشت. بعد ازاین اتفاق آیات اول تا سوم معارج نازل شد.
باورشیعیان این است که امیرالمؤمنین (ع) در شب اول قبر به کمک دوستداران خود می آید. بنابرگفته شاعر:
مستی عشق تورا باشد نجات اندربغل درلحد ازنعرۀ مستانت بگریزد نکیر
در روزعید غدیربرخی اعمال وعبادات جایگاهی ارزشمند دارد که به برخی از انها میپردازیم
نماز شب عبد غدیر: این نماز دوازده رکعت است. هر دو رکعت یک تشهد دارد و درپایان رکعت دوازدهم باید سلام داد. در هر رکعت بعد از سوره حمد، توحید ده بار آیة الکرسی یکبار خوانده می شود. در رکعت دوازدهم باید هر یک ازسوره حمد وتوحید را هفت بارخواند واین ذکر را ده باردرقنوت تکرار کرد: لاٰ إِلٰهَ إِلاَّ اَللّٰهُ وَحْدَهُ لاٰ شَرِيکَ لَهُ لَهُ اَلْمُلْکُ وَ لَهُ اَلْحَمْدُ يُحْيِي وَ يُمِيتُ وَ يُمِيتُ وَ يُحْيِي وَ هُوَ حَيٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ اَلْخَيْرُ وَ هُوَ عَليٰ کُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ. درد وسجده رکعت آخر، این ذکر ده بارخوانده میشود: سُبْحانَ مَنْ أَحْصی کُلَّ شَیْ‏ءٍ عِلْمُهُ، سُبْحانَ مَنْ لا یَنْبَغِی التَّسْبِیحُ الّا لَهُ، سُبْحانَ ذِی الْمَنِّ وَ النِّعَمِ، سُبْحانَ ذِی الْفَضْلِ وَ الطَّوْلِ، سُبْحانَ ذِی‏ الْعِزَّةِ وَ الْکَرَمِ. أسْأَلُکَ بِمَعاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِکَ، وَ مُنْتَهیَ الرَّحْمَةِ مِنْ کِتابِکَ، وَ بِالاسْمِ الاعْظَمِ وَ کَلِماتِکَ التّامَّةِ انْ تُصَلِّیَ عَلی‏ مُحَمَّدٍ رَسُولِکَ وَ اهْلِ بَیْتِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ وَ انْ تَفْعَلَ بِی کَذا وَ کَذا(بجای کذا وکذا حاجت خود را ذکر کنید) و سپس بگویید: انَّکَ سَمِیعٌ مُجِیبٌ .
روزه درروز عید غدیر مستحب است و فضیلیتی به شمارمیآید. چنانچه حضرت امیرالمؤمنین (ع) در این خصوص فرموده: « اگر بنده مخلصی در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزه های دنیا توان برابری با آن را ندارند. همچنین از امام صادق علیه اسلام نقل شده است که : روزه روزعید غدیر نزد خداوند درهرسال برابر با صد حج و صد عمره مقبول است . آن امام بزرگوارهمواره یارانش را به این امر ترغیب و تشویق می کرد.
صدقه دادن ازمستحبات مؤکد روزعید غدیراست. حضرت علی علیه اسلام فرموده: فضیلت یک درهم که درروزغدیر داده شود با فضیلت دویست هزاردرهم برابراست .
بزرگان شیعه برانجام دادن غسل درروزعید غدیراجماع نظردارند وآن را مستجب مؤکد می دانند؛ قابل توجه اینکه غسل درابتدای روزانجام گیرد، بهتراست.
روزه در روزعید غدیرمستحب است و فضیلتی به شمار می آید. چنانچه حضرت امیرالمؤمنین (ع) در این خصوص فرموده:
[ اگربنده مخلصی در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزهای دنیا توان برابر با آن را ندارند. همچنین امام صادق علیه اسلام نقل شده است که: روزه روزعیدغدیرنزد خداوند درهرسال برابر با صد حج و صد عمره مقبول است. آن امام بزرگوارهمواره یارانش را به این امرترغیب و تشویق میکرد.]
صدقه دادن ازمستحبات مؤکد روزعیدغدیراست. حضرت علی علیه اسلام فرموده: فضیلت یک درهم که درروزغدیرداده شود با فضیلت دویست هزاردرهم برابراست.
بزرگان شیعه برانجام دادن غسل درروزعیدغدیراجماع نظردارند وآن را مستحب مؤکد میدانند؛ قابل توجه اینکه غسل درابتدای روزانجام گیرد، بهتراست.
انجام برخی ازاعمال نیزدراین روزفرخنده بسیارنیکوست ودارای اهمیت می باشد، این اعمال شرح زیراست:
امام صادق علیه اسلام فرموده اند: درروزعیدغدیر برمحمد وال محمد (ص) صلوات بسیار بفرستید.
ازامام صادق علیه اسلام نقل شده است: کسی که درروزعید غدیربه دیدارمؤمنی برود، خداوند هفتاد نور برقبراو وارد و قبرش را وسیع میکند. اسلام، دید وبازدید درروزعید غدیررا بسیار نیکو میداند وبه این سنت تأکید دارد.
در روایات آمده کردارنیک درروزعید غدیررا باعمل هشتاد ماه برابراست، همچنین کردارنیک دراین روزکفاره ی شصت سال است.
ازدیگراعمال روزعیدغدیر کمک کردن است. کمک به ضعفان ونیازمندان پیام صاحب غدیربرای این روزمبارک است. این پیام ازسوی حضرت امیرالمؤمنین (ع) علیه اسلام به همۀی مردم، دهان به دهان ابلاغ شده است. پس درروزعیدغدیرثروتمند به تهی دست وتوانا به ناتوان باید کمک کند.
امام صادق علیه اسلام فرموده اند: درروزعیدغدیر برادران دینی ات را اطعام کن . درروزغدیرغذا دادن به مسلمین اهمیت زیادی دارد. چنانچه امام هشتم حضرت رضاعلیه اسلام نیز دراین خصوص فرموده اند: کسی که مؤمنی را درروزعید غدیرغذا دهد، مانند فردی است که تمام پیامبران و صدیقنین را غذا داده است. اهمیت طعام دادن در این روز به اندازه ای است که امام صادق (ع)، روزعید غدیررا روزطعام خوانده است .
همانطور که در این عید مبارک - عید غدیر- حضرت ختمی مرتبت (ص)، فضایل امیرالمؤمنین (ع) را برهمگان آشکار کرد، انجام اعمال وعبادات ذکر شده نیزازفضایل پسندیده شمار می آیند.
منابع :
1- بحارالنوار، مجلسی، جلد 95
2- مفاتیح الجنان، صحفه 507
3- مجله زن روز، شماره 2481، مهر 94 .